PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tiešās darbības orālos antikoagulantu lietošana perioperatīvi

Tiešās darbības orālie antikoagulanti (TOAK) – apiksabāns, rivaroksabāns, edoksabāns un dabigatrāns, ir plaši lietoti medikamenti, lai ārstētu pacientus ar priekškambaru mirdzēšanu un venozo trombemboliju. Ir svarīgi pārvaldīt TOAK lietošanu pacientiem, kuriem tiek veikta ķirurģiska vai neķirurģiska procedūra, lai samazinātu asiņošanas un trombembolijas risku.

E. Vaska

NRC “Vaivari” svin rehabilitācijas klīnikas spāru svētkus

21. augustā notika Nacionālā rehabilitācijas centra “Vaivari” topošās rehabilitācijas klīnikas spāru svētki un laika kapsulas ievietošana ēkas sienā. Jaunās telpas ļaus nodalīt ambulatoro un stacionāro pacientu plūsmu un pavērs iespējas attīstīt jaunus ambulatoros rehabilitācijas pakalpojumus, kurus līdz šim nav izdevies ieviest telpu trūkuma dēļ. Jauno ēku plānots pabeigt un nodot ekspluatācijā nākamā gada sākumā.

Doctus

Cannabis lietošana un galvas–kakla audzēju riski

Cannabis ir visbiežāk lietotā nelegālā viela pasaulē. Šajā pētījumā skaidrots, vai tā lietošana saistīta ar paaugstinātu galvas–kakla audzēju risku. ASV tika veikts liela apjoma daudzcentru kohortas pētījums, izmantojot medicīnisko datu ierakstus no datu bāzes par 20 gadu periodu no 64 veselības aprūpes iestādēm.

Doctus

Endovaskulārās trombektomijas ilgtermiņa priekšrocības išēmiska insulta gadījumā

Endovaskulāru trombektomiju (ET) akūta išēmiska insulta ārstēšanai izmanto pacientiem ar akūtu cerebrālu artēriju trombozi vai trombemboliju akūtā periodā līdz 24 stundām no simptomu sākuma, lai novērstu paliekošu neiroloģisku defektu vai pacienta nāvi. [1] TENSION pētījums parādīja ET drošību un efektivitāti pacientiem ar išēmisku insultu un lielu infarktu 90 dienās. [2]

E. Vaska

Austrumu slimnīcā izoperēts 21 kilogramu smags audzējs

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Latvijas Onkoloģijas centrs” pacientam veikta sarežģīta operācija – iespaidīga izmēra labās nieres audzēja izņemšana, kā arī audzēja skarto orgānu funkcionalitātes atjaunošana. Pacientam izņemts 21 kilogramu smags audzējs, un tas ir līdz šim smagākais audzējs, kas izņemts Austrumu slimnīcā un, visticamāk, Latvijā.

Doctus

Pēkšņas nāves riski pēc akūta miokarda infarkta – ieskats VALIANT un PARADISE–MI pētījumos

Pēkšņa nāve ir vadošais nāves iemesls pēc akūta miokarda infarkta (AMI). PARADISE–MI (Prospective ARNi vs ACE Inhibitor Trial to Determine Superiority in Reducing Heart Failure Events After MI) un VALIANT (Valsartan in Acute Myocardial Infarction) pētījumos iekļauti pacienti ar sastrēguma sirds mazspēju vai kreisā kambara disfunkciju pēc AMI. Vai šādu pacientu prognoze laika gaitā mainījusies? Līdz šim tas nebija pētīts.

Doctus