Šokolādes patēriņš un 2.tipa cukura diabēta risks
Šis bija prospektīvs kohortu (Nurses’ Health Study, NHS 1986-2018; NHSII 1991-2021 un Health Proffesionals Follow-up Study, HPFS 1986-2020) pētījums. Pētījuma sākumā no NHS, NHSII un HPFS kohortām tika izgūti dati par 192 208 dalībniekiem bez 2.tipa CD, kardiovaskulāras slimības vai onkoloģijas. Otrā tipa CD riska analīzē, balstoties uz patērētās šokolādes apakštipiem tika iekļauti 111 654 dalībnieki. Galvenais pētījuma iznākums bija paša dalībnieka ziņots 2.tipa cukura diabēts, ko identificēja caur novērtēšanas aptaujas anketām un validētu papildu anketēšanu.
Primārajā analīzē, kur kopējais šokolādes patēriņš vērtēts 4 829 175 persongadus ilgi, identificēti 18 862 pētījuma dalībnieki ar incidentu 2.tipa CD. Pēc personīgo, dzīvesstila un uztura riska faktoru pielāgošanas secināts, ka dalībnieki, kas uzņem ≥5 porcijas šokolādes nedēļā uzrāda uz ievērojami zemākiem (par 10 %; 95 % TI 2-17 %, Ptrend = 0,007) incidenta 2.tipa CD gadījumiem salīdzinājumā ar tiem, kas nekad vai reti ēda šokolādi. Analizējot šokolādes ietekmi atkarībā no tās veida secināts, ka ≥5 porcijas nedēļā tumšās šokolādes par 21 % (5-34 %; Ptrend = 0,006) samazina 2.tipa CD risku. Netika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības attiecībā uz piena šokolādes patēriņu. Tomēr jāņem vērā, ka piena šokolādes (ne tumšās šokolādes) ēšana saistīta ar lielāku iespējamību svara pieaugumam.
Avots: Liu B, Zong G, Zhu L, Hu Y, Manson J E, Wang M et al. Chocolate intake and risk of type 2 diabetes: prospective cohort studies BMJ 2024; 387 :e078386 doi:10.1136/bmj-2023-078386