Saldināti dzērieni un aknu veselība: kādi ir riski ilgtermiņā?
Pētījuma autori analizēja divu veidu saldināto dzērienu patēriņu – ar cukuru un mākslīgajiem saldinātājiem. Šis bija perspektīvs kohortas pētījums, tika iekļautas 98 786 sievietes vecumā no 50–79 gadiem. Saldināto dzērienu patēriņš tika fiksēts, pētījuma dalībniecēm aizpildot aptaujas anketas par saldināto dzērienu (limonādes, augļu dzērieni, izņemot augļu sulas) patēriņu ikdienā; atkārtoti anketas aizpildīt lūgts pēc 3 gadu novērošanas perioda. Primārais pētījuma iznākums bija (1) aknu vēža sastopamība un (2) mirstība no hroniskas aknu slimības (nealkohola taukainā hepatoze, aknu fibroze, ciroze, alkohola aknu slimības un hronisks hepatīts).
Vidējais pētījuma dalībnieču novērošanas periods bija 20,9 gadi; 207 sievietēm attīstījās aknu vēzis un 148 mira no hroniskas aknu slimības. Pētījuma sākumā 6,8 % sieviešu lietoja vienu vairāk porciju ar cukuru saldinātu dzērienu dienā un 13,1 % lietoja vienu vai vairāk porciju ar mākslīgo saldinātāju bagātinātu dzērienu dienā. Salīdzinot ar trīs vai mazāk ar cukuru saldinātu dzērienu porcijām mēnesī, tām sievietēm, kas patērēja vismaz vienu ar cukuru saldināta dzēriena porciju dienā bija ievērojami augstāks aknu vēža risks (18,0 pret 10,3 uz 100 000 persongadiem; pielāgotā draudu attiecība [HR] 1,85 [95 % TI 1,16–2,96]; p = 0,01) un augstāks mirstības risks no hroniskām aknu slimībām (17,7 pret 7,1 uz 100 000 persongadiem; pielāgotā HR 1,68 [95 % TI 1,03–2,75]; p = 0,04). Toties, salīdzinot dzērienu patēriņu (vismaz viena porcija dienā vai trīs un vairāk porcijas mēnesī), kas saturēja mākslīgos saldinātājus, netika pierādīts nozīmīgi augstāks aknu vēža attīstības risks vai risks mirstībai no hroniskām aknu slimībām.
Avots: Zhao L, Zhang X, Coday M, et al. Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality. JAMA. 2023;330(6):537–546. doi:10.1001/jama.2023.12618