Vidusjūras diēta var pasargāt gados vecus cilvēkus no vājuma/ nespēka
ētījuma mērķis bija veikt sistemātisku literatūras apskatu, iekļaujot perspektīvus kohorta pētījumus, lai noskaidrotu saistību starp Vidusjūras diētas ievērošanu un nespēka incidenci personām virs 60 gadu vecuma.
Datu bāzēs - Embase, MEDLINE, CINAHL, PsycINFO, un Cochrane Library – tika meklēti atbilstoši pētījumi. Divi neatkarīgi eksperti izvērtēja pētījumus, kopumā tika identificēti 125 pētījumi, no tiem 4 tika iekļauti meta-analīzē (5789 dalībnieki, vidējais novērošanas laiks 3,9 gadi). Visos četros pētījumos tika rēķināta samērotā izredžu attiecība (OR) nespēka riskam saistībā ar trim Vidusjūras diētas skalas (VDS) grupām (0 – 3, 4 – 5 un 6 – 9). Jo vairāk Vidusjūras diēta tika ievērota, jo zemāks bija nespēka attīstības risks (OR=0,62; 95 % TI [0,47 – 0,82], p<0,001, ja VDS bija 4 – 5; OR=0,44; 95 % TI [0,31 – 0,64], p<0,001, ja VDS bija 6 – 9), salīdzinot ar sliktāku Vidusjūras diētas ievērošanu (VDS 0 – 3). Statistiski ticama heterogenitāte (I2 = 0–16%, P >0,05) netika novērota un arī publikāciju novirzes netika konstatētas.
Pētnieki secināja, ka Vidusjūras diētas principu ievērošana statistiski ticami samazina nespējas/ vājuma attīstību gados vecākiem cilvēkiem. Uzturs, kas bagāts ar augļiem, dārzeņiem, pilngraudu produktiem, pākšaugiem un riekstiem, var palīdzēt saglabāt veselību un neatkarību palielinoties vecumam.
AVOTS: Kojima G, Avgerinou Ch, Iliffe S, Walters K. Adherence to Mediterranean Diet Reduces Incident Frailty Risk: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Geriatrics Society, 2018.