Vidusjūras diēta saistīta ar zemāku agrīnas nāves risku sievietēm
Pētījuma mērķis bija izpētīt Vidusjūras diētas ievērošanu un visu cēloņu mirstības risku, kā arī izpētīt kardiometabolisko faktoru relatīvo ieguldījumu šī riska samazināšanā.
Šajā kohortas pētījumā sākotnēji bija iekļautas veselas sievietes no Sieviešu veselības pētījuma, kuras bija sniegušas asins paraugus, biomarķieru mērījumus un informāciju par uzturu. Sākotnējie dati ietvēra pašnovērtētus demogrāfiskos datus un apstiprinātu pārtikas biežuma anketu. Datu vākšanas periods bija no 1993. gada aprīļa līdz 1996. gada janvārim, un datu analīze notika no 2018. gada jūnija līdz 2023. gada novembrim.
Vidusjūras diētas rezultāts (diapazons, 0–9) tika aprēķināts, pamatojoties uz 9 uztura sastāvdaļām.
Trīsdesmit trīs asins biomarķieri, tostarp tradicionālie un jauni lipīdu, lipoproteīnu, apolipoproteīnu, iekaisuma, insulīna rezistences un metabolisma mērījumi, tika novērtēti sākotnēji, izmantojot standarta testus un kodolmagnētiskās rezonanses spektroskopiju. Mirstība un nāves cēlonis tika noteikts pēc medicīniskās un nāves cēloņu dokumentācijas. Cox regresija tika izmantota, lai aprēķinātu Vidusjūras diētas ievērošanas un mirstības riska bīstamības koeficientus (HR), un starpniecības analīzes tika izmantotas, lai aprēķinātu dažādu biomarķieru mediēto ietekmi, lai izprastu šo saistību.
25 315 dalībnieku vidū vidējais (SD) sākotnējais vecums bija 54,6 (7,1) gadi; vidējais (IQR) Vidusjūras diētas ievērošanas rādītājs bija 4,0 (3,0-5,0). Vidēji (SD) 24,7 (4,8) novērošanas gadu laikā notika 3879 nāves gadījumi. Salīdzinot ar zemu Vidusjūras diētas ievērošanu (no 0 līdz 3), tika novērots koriģēts riska samazinājums vidējās (no 4 līdz 5) un augšējās (no 6 līdz 9) grupām ar HR 0,84 (95% TI, 0,78-0,90) un 0,77 (95% TI, 0,70-0,84) (P trendam < 0.001). Turpmāka pielāgošana dzīvesveida faktoriem mazināja riska samazināšanos, taču tie saglabājās statistiski nozīmīgi (vidējā adhēzijas grupa: HR, 0,92 [95% TI, 0,85-0,99]; augšējā adhēzijas grupa: HR, 0,89 [95% TI, 0,82-0,98]; P tendencei =0.001). No pārbaudītajiem biomarķieriem mazāku mirstības risku visvairāk veicināja mazo molekulu metabolīti un iekaisuma biomarķieri (attiecīgi 14,8 % un 13,0 % no saistības), kam sekoja ar triglicerīdiem bagāti lipoproteīni (10,2 %), ķermeņa masas indekss (10,2 %) un insulīna rezistence (7,4 %). Citiem rādītājiem, tostarp sazarotās ķēdes aminoskābēm, augsta blīvuma lipoproteīniem, zema blīvuma lipoproteīniem, glikēmijas rādītājiem un hipertensijai, bija mazāka ietekme (<3 %).
Šajā kohortas pētījumā tika secināts, ka Vidusjūras diētas ievērošana ir saistīta ar par 23 % mazāku visu cēloņu mirstības risku. Šo apgriezto saistību daļēji izskaidroja vairāki kardiometaboliskie faktori.
AVOTS: Ahmad S, Moorthy MV, Lee IM, et al. Mediterranean Diet Adherence and Risk of All-Cause Mortality in Women. JAMA Network Open, 2024; 7 (5): e2414322