Vidusjūras diēta ievērošana saistīta ar zemāku pre-eklampsijas risku
Pētījumā piedalījās 10 038 sievietes, pētījuma datu analīzē tika iekļauta informācija par 7798 sievietēm, kuras bija aizpildījušas informāciju par uztura paradumiem. Vidusjūras diētas skala tika izmantota, lai novērtēju uztura paradumus atbilstoši Vidusjūras diētas principiem, analizējot ikdienas uzturu 3 mēnešus (0 – 9 punkti – zems; 4 -5 punkti – vidējs; 6 – 9 punkti – augsts).
Nelabvēlīgs grūtniecības iznākums tika definēts kā vismaz viens no sekojošiem iznākumiem: pre-eklampsija vai eklampsija, gestācijas hipertensija, gestācijas diabēts, priekšlaicīgas dzemdības, mazs gestācijas vecums zīdainim vai nedzīvi dzimis bērns.
No 7798 dalībniecēm (vidējais vecums 27,4 gadi (SD=5,5)), 754 (9,7 %) bija 35 gadus vecas vai vecākas, 1522 (19,5 %) bija aptaukošanās pētījuma sākumā. Vidējais Vidusjūras diētas punktu skaits bija 4,3 (SD=2,1) un augstu, vidēju un zemu punktu izplatība bija attiecīgi 30,6 %, 31,2 % un 38,2 %. Salīdzinot augstu ar zemu punktu skaitu, izredzes uz nelabvēlīgu grūtniecības iznākumu bija par 21 % zemākas (OR=0,79; 95 % TI [0,68 – 0,92]), par 28 % zemākas pre-eklapmsijai vai eklampsijai (OR=0,72; 95 % TI [0,55 – 0,93]) un par 37 % zemākas gestācijas diabēta izredzes (OR=0,63; 95 % TI [0,44 – 0,90]). Netika novērotas atšķirības pēc rases, etniskās piederības, ķermeņa masas pirms grūtniecības, tomēr ciešāka saistība tika novērota sievietēm pēc 35 gadu vecuma.
Šajā kohorta pētījumā pierādīja, ka Vidusjūras diēta ir saistīta ar zemāku nelabvēlīgu grūtniecības iznākumu risku.
AVOTS: Makarem N, Chau K, Miller EC, et al. Association of a Mediterranean Diet Pattern With Adverse Pregnancy Outcomes Among US Women. JAMA Network Open, 2022; 5 (12): e2248165