Veselīgs uzturs var palīdzēt cīņā ar hroniskām sāpēm
Uztura uzņemšana ir saistīta ar sāpēm un fizisko funkciju, taču nav skaidrs, vai šīs attiecības ir saistītas ar tauku daudzumu organismā. Dati tika iegūti no Whyalla Intergenerational Study of Health pētījuma (n = 654; 57 % sievietes). Strukturētais vienādojumu modelis pārbaudīja hipotēzi, ka tauku daudzums (ķermeņa masas indekss (ĶMI), vidukļa apkārtmērs (VA), vai ķermeņa tauku procentuālais daudzums (BT) varētu ietekmēt saistību starp uztura kvalitāti un sāpēm, vai fizisko funkciju kopumā un pēc dzimuma. Tauku daudzums organismā neietekmēja attiecības starp uztura kvalitātes rādītājiem un sāpēm. Tiešās ietekmes tika novērotas starp uztura kvalitātes kopējiem rādītājiem un sāpju skalu, ņemot vērā ĶMI (β = 0,170, 95 % TI 0,002, 0,339), un starp uztura kvalitātes galvenajiem pārtikas rādītājiem un sāpju skalu (ĶMI, β = 0,278, 95 % TI 0,070, 0,486; VA, β = 0,266, 95 % TI 0,058, 0,474; BT, β = 0,266, 95 % TI 0,060, 0,473). Sievietēm tika novērotas tiešās ietekmes starp uztura kvalitātes rādītājiem un sāpju skalu (uztura kvalitātes kopējie rādītāji, ĶMI, β = 0,388, 95 % TI 0,162, 0,613; VA, β = 0,372, 95 % TI 0,146, 0,598; BT, β = 0,382, 95 % TI 0,158, 0,605, un uztura kvalitātes galvenie rādītāji, ĶMI, β = 0,482, 95 % TI 0,208, 0,757; VA, β = 0,472, 95 % TI 0,197, 0,747; BT, β = 0,467, 95 % TI 0,195, 0,739), un uztura kvalitātes kopējie rādītāji un fizisko funkciju (ĶMI, β = 0,075, 95 % TI 0,008, 0,142; VA, β = 0,076, 95 % TI 0,009, 0,143; BT, β = 0,079, 95 % TI 0,011, 0,146). Labāka uztura kvalitāte ir saistīta ar mazākām ķermeņa sāpēm, neatkarīgi no tauku daudzuma organismā. Rezultāti uzsver uztura kvalitātes potenciālo lomu sāpju pārvaldībā un funkciju uzlabošanā, īpaši sievietēm.
Galvenās atziņas:
- Labāka uztura kvalitāte tieši (labvēlīgi) ietekmē sāpes.
- Veselīgāku pārtikas produktu patēriņš bija saistīts ar mazākām sāpēm sievietēm, bet ne vīriešiem.
- Tauku daudzums organismā neietekmē saistību starp uztura kvalitāti un sāpēm.
- Sāpju pārvaldības stratēģijām būtu jāņem vērā uztura kvalitāte.
AVOTS: Ward SJ, Coates AM, Baldock KL, et al. Better diet quality is associated with reduced body pain in adults regardless of adiposity: Findings from the Whyalla Intergenerational Study of Health. Nutrition Research, 2024; 130: 22