Veselīgs uzturs grūtniecības sākumā samazina gestācijas diabēta risku
Optimāls uzturs, lai samazinātu gestācijas diabēta (GDM) risku, vēl nav definēts, taču tas var ietvert uzturvielu uzņemšanu, uztura modeļus, uztura kvalitāti un ēšanas biežumu. Šis pētījums tika izstrādāts, lai visaptveroši izpētītu uztura nozīmīgumu GDM attīstībā.
Sievietēm ar lieko svaru vai aptaukošanos, kas ir GDM riska grupa (n = 351), tika novērtēta uztura uzņemšana, izmantojot 3 dienu pārtikas dienasgrāmatas un uztura kvalitātes anketas grūtniecības sākumā. Tika aprēķināts ēšanas biežums un uzturvielu uzņemšana, un, izmantojot galveno komponentu analīzi, tika noteikti uztura modeļi. Uztura iekaisuma potenciāls tika noteikts, aprēķinot uztura iekaisuma indeksu (DII®) un enerģētiski pielāgoto DII (E-DII™). GDM tika diagnosticēts ar perorālu glikozes tolerances testu 24. –28. grūtniecības nedēļās.
Lielāka atbilstība “veselīgāka uztura modelim”, ko raksturo dārzeņu un rupjmaizes patēriņš, bija saistīts ar samazinātu GDM risku (koriģēts OR= 0, 27, 95% TI [0, 11–0, 70]). Augstāks E-DII rādītājs, kas norāda uz iekaisumu veicinošu diētu, bija saistīts ar 27 % lielāku GDM risku (koriģēts OR=1,27; 95% TI 1,08–1,49) katram E-DII punktam. Sievietēm, kurām attīstījās GDM bija lielāks kopējais uzņemto tauku, piesātināto taukskābju (SFA) un transtaukskābju īpatsvars, ka arī zemāks uzņemto šķiedrvielu daudzums, salīdzinot ar sievietēm, kurām neattīstījās GDM (visas p < 0,05). Kopējo tauku, SFA un transtaukskābju uzņemšana arī bija nozīmīgs GDM prognozētājs (visi p < 0,05).
Pētījuma rezultāti uzsver vispārēja veselīga uztura un pārtikas produktu ar SFA un citu uzturvielu ar augstu iekaisuma potenciālu ierobežošanas nozīmi GDM riska mazināšanā.
AVOTS: Pajunen L, Korkalo L, Koivuniemi E, et al. A healthy dietary pattern with a low inflammatory potential reduces the risk of gestational diabetes mellitus. European Journal of Nutrition, 2021