Vairāk A vitamīna uzturā saistīts ar zemāku ādas vēža risku
Pētījuma mērķis bija novērtēt A vitamīna līmeni saistībā ar ādas skvamozo šūnu karcinomas risku.
Šis bija perspektīvs kohorta pētījums. Uztura paradumi tika novērtēti vairākkārt, ādas skvamozo šūnu karcinoma tika apstiprināta ar patoloģijas centru ierakstiem. Ekspozīcijas bija A vitamīna, retinola un karotinoīdu uzņemšana. Primārais iznākums bija ādas skvamozo šūnu karcinomas incidence.
Pētījumā tika iekļautas 75 170 sievietes (vidējais vecums 50,4 gadi [SD 7,2]) un 48 400 vīrieši (vidējais vecums 54,3 gadi [SD 9,9]), no visiem šiem dalībniekiem 3978 tika diagnosticēta ādas skvamozo šūnu karcinoma. Augstāka kopējā A vitamīna uzņemšana bija saistīta ar zemāku ādas skvamozo šūnu karcinomas risku; 1. kvintīle bija references vērtība, pieaugot A vitamīna uzņemšanas kvintīlei, risks samazinājās: 2. kvintīlei HR=0,97 (95 % TI [0,87 – 1,07]), 3. kvintīlei HR=0,97 (95 % TI [0,80 – 1,17]), 4. kvintīlei HR=0,93 (95 % TI [0,84 – 1,03]) un 5.kvintīlei HR=0,83 (95 % TI [0,75 – 0,93]) (p<0,001). Augstāka retinola un dažu karotinoīdu uzņemšana arī bija saistīta ar zemāku ādas skvamozo šūnu karcinomas risku. Rezultāti saglabājās līdzīgi, analizējot pēc dzimumiem un citiem ādas skvamozo šūnu karcinomas riska faktoriem.
Pētnieki secināja, ka vairāk A vitamīna uzturā ir saistīts ar zemāku ādas skvamozo šūnu karcinomas risku. Tālākos pētījumos jānoskaidro, vai A vitamīna uztura bagātinātājiem ir nozīme ādas skvamozo šūnu karcinomas ķīmijprotekcijā.
AVOTS: Qureshi, Eunyoung Cho. Association of Vitamin A Intake With Cutaneous Squamous Cell Carcinoma Risk in the United States. JAMA Dermatology, 2019