PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tomātu lietošana uzturā var samazināt insulta risku

Doctus
Tomātu un no tomātiem gatavotu ēdienu ēšana ir saistīta ar zemāku insulta attīstības risku, ziņo žurnālā Neurology publicēta pētījuma rezultāti. Tomātos ir liels antioksidanta likopēna daudzums.

Pētījumā atklāja, ka cilvēkiem, kuriem asinīs ir augsts likopēna līmenis ir par 59% zemāks insulta risks nekā cilvēkiem ar zemu likopēna daudzumu asinīs. 

Tomātu lietošana uzturā samazina insulta risku Tomātu lietošana uzturā samazina insulta risku
Tomātu lietošana uzturā samazina insulta risku

Pētījums tika veikts Somijā un tajā piedalījās 1031 vīrietis vecumā no 46 līdz 65 gadiem. Likopēna daudzums asinīs tika mērīts pētījuma sākumā un tālāk šie cilvēki tika novēroti vidēji 12 gadus ilgi. Novērošanas laikā 67 vīriešiem bija insults.

Starp vīriešiem ar zemu likopēna līmeni, 25 no 258 konstatēja insultu. Starp tiem, kuriem bija augsts likopēna līmenis, 11 no 259 bija insults.Tiem, kuriem bija augsts likopēna līmenis asinīs bija par 59% mazāka iespējamība, ka būs insults, nekā tiem, kuriem bija zems šī antioksidanta līmenis asinīs.

Pētījuma autors Jouni Karpp no Austrum Somijas universitātes uzsvēra, ka šis pētījums vēlreiz apstiprina, ka uzturs, kurš ir bagāts ar augļiem un dārzeņiem ir saistīts ar zemāku insultu risku. Pētījuma rezultāti apstiprina rekomendācijas, ka cilvēkiem ikdienā jāapēd vismaz piecas porcijas augļu un dārzeņu, lai samaiznātu insulta risku.

Pētījumā tika meklētas saistības arī starp antioksidantu - alfa-karotīna, beta-karotīna, alfa-tokoferola, retinola - un insulta attīstības risku, bet šādas saistības netika konstatēta.    

Pirmavots: J. Karppi, J. A. Laukkanen, J. Sivenius, K. Ronkainen, S. Kurl. Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: A population-based follow-up study. Neurology, 2012; 79 (15): 1540