Sojā esošās olbaltumvielas pazemina holesterīna līmeni
ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) plānoja izņemt sojas produktus no sirdij veselīgo produktu saraksta, tādēļ pētnieki veica meta-analīzi, lai novērtētu sojas ietekmi uz sirds veselību.
No pieejamajiem 46 pētījumiem 43 dati bija pietiekami, lai tos iekļautu meta-analīzē. 41 pētījumā analizēja olbaltumvielu efektu uz zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīnu, visos 43 pētījumos bija arī informācija par kopējo holesterīnu.
Pētnieki atklāja, ka sojā esošās olbaltumvielas pieaugušajiem samazina ZBL holesterīnu par 3 līdz 4 %. Ja ar sojas produktiem tiek aizvietoti piesātinātos taukus un holesterīnu saturoši produkti, tad ieguvumi ir vēl lielāki. Pētnieki cer, ka šīs meta-analīzes rezultāti būs pietiekami, lai neizslēgtu soju no sirdij veselīgo produktu saraksta. Tāpat pētnieki cer, ka sabiedrība turpinās lietot augu valsts produktus.
AVOTS: Mejia SB, Messina M, Li SS, et al. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults. The Journal of Nutrition, 2019