Riekstu lietošana uzturā var mazināt 2.tipa cukura diabēta risku
Tika analizēti dati no 20 perspektīviem kohorta pētījumiem no 10 valstīm (Islandes, Nīderlandes, ASV, Taivānas, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Somijas, Austrālijas, Zviedrijas un Francijas). Pētījumā netika iekļauti dalībnieki, kuriem bija 2.tipa cukura diabēts pētījuma sākumā. Galvenais iznākums bija saistība starp omega 6 polinepiesātinātajām taukskābēm un 2.tipa cukura diabēta saslimstību. Tika novērtēts 2.tipa cukura diabēta relatīvais risks.
Kopumā pētījumā tika analizēta informācija par 39 740 pieaugušajiem vecumā starp 49 un 76 gadiem ar ķermeņa masas indeksu 23,3 – 28,4 kg/m2. 366 073 novērošanas persongadu laikā tik atklāti 4347 jauni 2.tipa cukura diabēta gadījumi. Daudzfaktoru analīzē atklāja, ka augstāka linoleīnskābes biomarķiera proporcija kopējā taukskābju proporcijā ir saistīta ar zemāku2.tipa cukura diabēta risku (RR=0,65; 95 % TI [0,60 – 0,72], p<0,001). Saistība starp linoleīnskābes biomarķieri un 2.tipa cukura diabētu saglabājās līdzīga arī pie dažādiem lipīdiem, tai skaitā, fosfolipīdiem, plazmas, holesterola esteriem un taukaudiem. Arahidonskābes līmenis nebija statistiski ticami saistīts ar 2.tipa cukura diabēta risku (RR=0,96; 95 % TI [0,88 – 1,05],p>0,05). Saistību starp linoleīnskābes biomarķieri un 2.tipa cukura diabēta risku neietekmē arī iespējamie heterogenitātes avoti (piemēram, vecums, ķermeņa masas indekss, aspirīna lietošana, omega-3 polinepiesātinātās taukskābes).
Pētījuma rezultāti apliecina, ka linoleīnskābei ir ilgtermiņa ietekme uz 2.tipa cukura diabēta profilaksi un arahidonskābei nav kaitīgas ietekmes uz 2.tiapa cukura diabēta attīstību.
AVOTS: Wu JHY, Marklund M, Imamura F, et al. Omega-6 fatty acid biomarkers and incident type 2 diabetes: pooled analysis of individual-level data for 39 740 adults from 20 prospective cohort studies. Lancet Diabetes Endocrinol. Published online October 11, 2017