Pētnieki atklājuši, kā pagatavot veselīgu kafiju
Šis ir pirmais pētījums, kurā pētīta saistība starp kafijas pagatavošanas veidu un miokarda infarkta un mirstības risku, secinot, ka kafijas filtrēšana ir drošākā metode. Pētījums publicēts žurnālā European Journal of Preventive Cardiology.
Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē un biežāk lietotais stimulants. Laika periodā 1985. – 2003. gads pētījumā iekļāva 508 747 veselus vīriešus un sievietes no norvēģu populācijas (20 -79 gadus vecus). Dalībnieki aizpildīja aptaujas anketu par izdzerto kafijas daudzumu un kafijas veidu. Tika apkopoti arī dati par citiem faktoriem, kas var ietekmēt gan kafijas lietošanu, gan sirds slimības, tai skaitā, smēķēšanas statuss, izglītība, fiziskās aktivitātes, augums, svars, asinsspiediens un holesterīna līmenis. Dalībniekus novēroja 20 gadus. 46 341 dalībnieks nomira, no tiem 12 621 nāves cēlonis bija sirds un asinsvadu slimības, no tām 6202 cēlonis bija miokarda infarkts.
Kopumā pētnieki secināja, ka kafijas dzeršana nav bīstams ieradums. Turklāt filtrētas kafijas dzeršana bija drošāka nekā kafijas nedzešana vispār. Salīdzinot ar kafijas nedzeršanu, filtrētas kafijas dzeršana bija saistīta ar 15 % zemāku mirstības risku jebkāda cēloņa dēļ. Filtrētas kafijas dzeršana bija saistīta ar 12 % zemāku mirstību no sirds un asinsvadu slimībām vīriešiem un 20 % zemāku risku sievietēm, salīdzinot ar tiem, kuri kafiju nedzēra. Zemākā mirstība tika novērota tiem, kuri dienā izdzēra 1 līdz 4 kafijas tasītes.
Pētījums arī uzrādīja, ka filtrētas kafijas dzeršana ir nedaudz drošāka nekā nefiltrētas kafijas dzeršana. Pētnieki šo saistību skaidro ar to, ka nefiltrētā kafijā ir augstāks holesterīna daudzums.
Pētnieki norāda, ka pētījuma rezultāti apstiprina ciešu saistību starp kafijas pagatavošanas metodi, miokarda infarktu un ilgdzīvotību. Nefiltrēta kafija var saturēt vielas, kas paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Filtru lietošana samazina šo vielu daudzumu un tādejādi samazina sirds slimību risku un priekšlaicīgu nāvi.
AVOTS: Tverdal A, Selmer R, Cohen JM, Thelle DS. Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? European Journal of Preventive Cardiology, 2020; 204748732091444