Pētījumā ar 418 000 eiropiešu atklāts, ka dažādi pārtikas produkti ir saistīti ar dažādiem insulta veidiem
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp nozīmīgākajiem pārtikas produktiem un uztura šķiedrvielām un insulta apakštipiem lielā, perspektīvā kohortā. Pētījumā analizēja datus par 418 329 vīriešiem un sievietēm no deviņām Eiropas valstīm; vidējais novērošanas laiks bija 12,7 gadi. Uzturs tika novērtēts, izmantojot apstiprinātas, katrai valstij specifiskas anketas, kurās tika uzdoti jautājumi par ikdienas pārtikas uzņemšanu pēdējā gada laikā. Daudzfaktoru koriģētā Cox regresijas metode tika izmantota, lai novērtētu išēmiska un hemorāģiska insulta bīstamības koeficientu (HR), kas saistīts ar sarkanās un pārstrādātās gaļas, mājputnu, zivju, piena produktu, olu, labības, augļu un dārzeņu, pākšaugu, riekstu un sēklu patēriņu, kā arī šķiedrvielu uzņemšanu. Išēmiska insulta gadījumā (4281 gadījums) mazāks risks tika novērots, ja lielāks bija kombinētais augļu un dārzeņu patēriņš (HR; 95% TI uz 200 g / dienā lielāks patēriņš, 0,87; 0,82–0,93, P-tendence <0,001), uztura šķiedrvielas (uz 10 g / dienā, 0,77; 0,69–0,86, P-tendence <0,001), piens (uz 200 g / dienā, 0,95; 0,91–0,99, P-tendence = 0,02), jogurts (uz 100 g / dienā, 0,91; 0,85–0,97, P-tendence = 0,004) un sieru (uz 30 g / dienā 0,88; 0,81–0,97, P-tendence = 0,008), savukārt lielāks risks tika novērots ar lielāku sarkanās gaļas patēriņu, kas mazinājās, samērojot ar citiem statistiski nozīmīgiem pārtikas produktiem (uz 50 g dienā, 1,07; 0,96–1,20, P-tendence = 0,20). Hemorāģiskā insulta gadījumā (1430 gadījumi) lielāks risks bija saistīts ar lielāku olu patēriņu (uz 20 g / dienā 1,25; 1,09–1,43, P-tendence = 0,002).
Išēmiska insulta risks bija apgriezti saistīts ar augļu un dārzeņu, uztura šķiedrvielu un piena produktu patēriņu, savukārt hemorāģiskā insulta risks bija pozitīvi saistīts ar olu patēriņu. Acīmredzamās saistību atšķirības izceļ išēmiskā un hemorāģiskā insulta apakštipu atsevišķas izpētes nozīmi.
AVOTS:Perez-Cornago A, Butterworth AS, Wood AM, et al. The associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418 329 participants in the EPIC cohort across nine European countries. European Heart Journal, 2020