PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nekad nav par agru sākt ievērot veselīgus uztura paradumus

Doctus
Nekad nav par agru sākt ievērot veselīgus uztura paradumus
Pixabay
Pētnieki atklāja, ja grūtnieces tika izglītotas par veselīgu zīdaiņu ēdināšanu, šo sieviešu bērni 3 gadu vecumā patērēja mazāk tauku un ogļhidrātu un 6 gadu vecumā bērnu ķermeņa tauku līmenis bija zemāks, salīdzinot ar vienaudžiem, kuru mātes netika izglītotas. Šis ir pirmais pētījums, kurā pierāda, ka aptaukošanās sākas pirmajā dzīves gadā, pēc tam, kad mātes pārtrauc zīdīšanu.

Pirmie 2 dzīves gadi ir iespēju logs, lai popularizētu veselīgu uzturu. Tādējādi šī pētījuma mērķis bija novērtēt veselības aprūpes darbinieku lomu māšu izglītošanā par zīdaiņu uztura vadlīnijām, enerģijas patēriņu un antropometrisko mērījumu ietekmi uz bērniem.

Pētījums tika veikts Porto Alegre, Brazīlijā. Tika izveidotas divas grupas: intervences  grupa (n = 9) un kontroles (n = 11) grupa. Intervences vietās veselības aprūpes darbinieki apmācīja grūtnieces veselīgas bērnu ēdināšanas jautājumos, pamatojoties uz Brazīlijas bērnu uztura vadlīnijām. Grūtnieces, kas bija grūtniecības pēdējā trimestrī, tika reģistrētas kā potenciālās mātes, kuras saņems veselības aprūpes darbinieku konsultācijas par uzturu. Enerģijas un makroelementu uzņemšana un antropometriskie mērījumi tika iegūti bērnu 6 mēnešu, 12 mēnešu, 3 gadu un 6 gadu vecumā.

3 gadu vecumā intervences grupai bija zemāks enerģijas patēriņš [−92,5 kcal; 95% ticamības intervāls (TI) = −153,5 līdz −31,5], zemāks ogļhidrātu patēriņš (−11,9 g; 95% CI = −19,9 līdz −2,3) un mazāks kopējais tauku saturs (−3,9 g; 95% TI = −6,2 līdz −1,2) , salīdzinot ar kontroles grupu. 6 gadu vecumā bērniem intervences grupā bija mazāks vidukļa apkārtmērs (−1,3 cm; 95% TI = −2,7 līdz −0,0), tricepss (−1,3 mm; 95% TI = −2,5 līdz −0,0) un mazāka zemādas tauku kroka (−1,3 mm; 16 95% TI = −2,6 līdz −0,0), salīdzinājumā ar kontroles grupu.

Grūtnieču apmācības par veselību zīdaiņu ēdināšanu bija saistītas ar mazāku enerģijas, ogļhidrātu un tauku patēriņu bērnu 3 gadu vecumā un  samazinātu vidukļa apkārtmēru, tricepsa un zemādas tauku krokas biezumu 6 gadu vecumā.

AVOTS: Caroline N. Sangalli, Paula S. Leffa, Júlia L. Valmórbida, L. H. Lumey, Márcia R. Vitolo. Impact of promoting healthy infant feeding practices on energy intake and anthropometric measures of children up to 6 years of age: A randomised controlled trial. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2021.