Medus cīņā ar antibiotiku rezistenci
Medus unikālās īpašības slēpjas tā spējā cīnīties ar infekcijām vairākos līmeņos, apgrūtinot baktēriju spēju attīstīties rezistencei. Šai cīņa tiek izmantota vairāku "ieroču" kombinācija, tai skaitā ūdeņraža peroksīds, skābums, osmotiskais efekts, augsta cukura koncentrācija un polifenols. Visi šie komponenti aktīvi iznīcina baktēriju šūnas. Osmotiskais efekts, kas ir augstas cukura koncentrācijas rezultāts izspiež ūdeni no baktēriju šūnām, dehidratē un nonāvē tās.
Turklāt vairākos pētījumos ir pierādīts, ka medus kavē biofilmas formēšanos. Medus arī pavājina baktēriju virulenci, padarot baktērijas uzņēmīgākas pret parastajām antibiotikām. Dažām baktērijām komunikācijas sistēma, kuru kavē medus sastāvā esošās vielas, reizēm kontrolē arī toksīnu izdali, kas ietekmē baktēriju patoģenēzi vai to spēju izraisīt slimību.
Vēl viena medus priekšrocība ir, ka tam atšķirībā no parastām antibiotikām, nav mērķis ietekmēt baktēriju augšanas procesu. Problēma ar parastām antibiotikām ir, ka baktērijas izveido rezistenci uz šo mehānismu, kas ietekmē baktēriju augšanas procesu.
Medus ir efektīvs, jo tas ir bagāts ar veselīgajiem polifenoliem vai antioksidantiem. Daudzos laboratoriju un ierobežotos klīniskos pētījumos apstiprināts, ka medum piemīt plašas antibakteriālas, pretsēnīšu un pretvīrusu īpašības. Pētnieku komanda atklāja arī, ka medum piemīt antioksidantu īpašības un tas ir efektīvs antibakteriāls līdzeklis. Medus aktivitāte tika pārbaudīta pret E. coli, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa un citām baktērijām.
Pirmavots: American Chemical Society (ACS). Honey offers new approach to fighting antibiotic resistance. ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2014.