PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Liels saldināto dzērienu patēriņš saistīts ar astmas un HOPS attīstības risku

Doctus
Pētījumā, kura rezultāti publicēt žurnālā Respiratory februāra numurā, atklāts, ka bieži un lielos apjomos lietoti saldinātie dzērieni ir saistīti ar astmas un/ vai hroniskas obstruktīvas plaušu slimības attīstības risku. 

Adelaidas universitātē tika veikts pētījums, kurā telefonintervijās tika aptaujāti 16 907 Austrālijas iedzīvotāji vecumā virs 16 gadiem par saldināto dzērienu lietošanas paradumiem. Pie saldinātiem dzērieniem tika pieskaitīta: kola, limonāde, minerālūdeņi ar garšas pastiprinātājiem u.c.. Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka katrs desmitais pieaugušais katru dienu izder vairāk nekā puslitru saldinātā dzēriena. Pētnieki secināja, ka izdzerto saldināto dzērienu daudzums ir saistīts ar paaugstinātu astmas un/ vai HOPS attīstības risku. Jo lielāks saldināto dzērienu patēriņš, jo augstāks saslimstības risks. Kopumā 13,3% pētījuma dalībnieku, kuriem bija astma un 15,6% no tiem, kuriem bija HOPS, norādīja, ka lieto vairāk nekā puslitru saldināto dzērienu dienā.

Izredzes, ka attīstīsies astma un HOPS ir attiecīgi 1,26 (95% TI [1,01–1,58]) un 1,79 (95% TI [1,32–2,43]), salīdzinot tos dalībniekus, kuri lieto saldinātos dzērienus vairāk nekā puslitru dienā ar tiem, kuri nelieto vispār.

Šo saistību vēl vairāk pastiprina fakts, ja cilvēks smēķē, tas it īpaši attiecas uz HOPS attīstību. Salīdzinot tos, kuri nesmēķē, bet lieto saldinātos dzērienus un tos, kuri lieto vairāk nekā puslitru saldināto dzērienu dienā un turklāt vēl arī smēķē, smēķētājiem HOPS attīstības risks ir 6,6 reizes augstāks.

Pētnieki uzsver, ka šis pētījums apliecina veselīga ēdiena un dzēriena lomu hronisku slimību, piemēram, astmas un HOPS, profilaksē.

 

Pirmavots: Shi Z, Grande E, Taylor AW, Gill TK, Adams R, Wittert GA. Association between soft drink consumption and asthma and chronic obstructive pulmonary disease among adults in Australia. Respirology, Volume 17, Issue 2, pages 363–369, February 2012