Liels ogļhidrātu patēriņš var ietekmēt galvas un kakla audzēju iznākumu
Līdz šim nebija novērtēta saistība starp ogļhidrātu uzņemšanu un galvas un kakla skvamozo šūnu karcinomas prognozi. Pētījumā perspektīvi tika analizēt saistība starp ogļhidrātu uzņemšanu pirms un pēc terapijas un vēža recidīvu, visu cēloņu mirstību un vēža specifisko mirstību 414 pirmreizēji diagnosticētiem pacientiem. Visi dalībnieki pirms un pēc terapijas aizpildīja uztura anketu. Katru gadu tika apkopota informācija par recidīviem un mirstību. Ar daudzfaktoru Koks proporcionālo draudu modeli tika analizēta saistība starp ogļhidrātu uzņemšanu (trīs kategorijas: zems, vidējs un augsts) un atkārtotu recidīvu un mirstības risku. Pētījuma periodā tika konstatēti 70 nāves gadījumi un 72 recidīvi. Pirms terapijas periodā augsts kopējo ogļhidrātu patēriņš (HR=2,29; 95 % TI [1,23 – 4.25]), kopējā cukura patēriņš (HR=3,03; 95 % TI [1,12 – 3,68], glikēmiskā slodze (HR=2,1; 95 % TI [1,15 – 3,83]) un vienkāršo ogļhidrātu patēriņš (HR=2,26; 95 % TI [1,19 – 4,32]) bija saistīti ar statistiski ticami augstāku visu cēloņu mirstības risku, salīdzinot ar zemu ogļhidrātu patēriņu. Augsts ogļhidrātu (HR=2,45; 95 % TI [1,23 – 4,25]) un kopējā cukura (HR=3,03; 95 % TI [1,12 – 3,68]) patēriņš ir saistīts arī ar augstāku vēža specifisko mirstību. Pēc ārstēšanas periodā, mērena tauku lietošana uzturā bija saistīta ar zemāku recidīvu risku (HR=0,08; 95 % TI [0,01 – 0,69]) un visu cēloņu mirstību (HR=0,27; 95 % TI [0,07 – 0,96]).
Pētnieki secināja, ka liels ogļhidrātu patēriņš pirms terapijas ir saistīts ar sliktāku prognozi pacientiem ar galvas un kakla ļaundabīgu audzēju.
AVOTS: Arthur AE, Goss AM, Demark-Wahnefried W, et al. Higher carbohydrate intake is associated with increased risk of all-cause and disease-specific mortality in head and neck cancer patients: Results from a prospective cohort study. International Journal of Cancer, 2018.