PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kā sievietēm mazināt gūžas kakliņa lūzuma risku?

Doctus
Kā sievietēm mazināt gūžas kakliņa lūzuma risku?
Freepik.com
Palielinot olbaltumvielu uzņemšanu un regulāri dzerot tēju vai kafiju, sievietes var samazināt gūžas kakliņa lūzuma risku, liecina pētījuma rezultāti.

Gūžas kakliņa lūzums katru gadu skar 1,6 miljonus cilvēku visā pasaulē, un tas palielina saslimstību un mirstību. Pastāv iespēja samazināt risku, mainot uztura paradumus, taču iespējamie pierādījumi par saistību starp vairāku pārtikas produktu un uzturvielu uzņemšanu un gūžas kakliņa lūzuma risku ir ierobežoti. Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp pārtikas un barības vielu uzņemšanu un gūžas kakliņa lūzumu risku Apvienotās Karalistes sieviešu kohortas pētījumā un noteikt ķermeņa masas indeksa (ĶMI) lomu kā potenciālā efekta modifikatoru.

Uztura, dzīvesveida, antropometriskā un sociālekonomiskā informācija par sievietēm vecumā no 35 līdz 69 gadiem tika apkopota aptaujā (1995–1998), kurā bija iekļauta arī anketa par uztura paradumiem. Gūžas kakliņa lūzumu gadījumi tika identificēti, sasaistot dalībnieku datus ar slimnīcu datubāzi (HES) līdz 2019. gada martam. Cox regresijas modeļi tika izmantoti, lai novērtētu saistību starp standarta pārtikas un barības vielu devu un gūžas kakliņa lūzuma risku vidēji 22,3 novērošanas gadu laikā.

No 26 318 sievietēm (556 331 persongadi), tika konstatēti 822 gūžas kakliņa lūzumu gadījumi. Pēc datu samērošanas pēc iespējamiem jaucējfaktoriem, katra papildu tējas vai kafijas tase dienā bija saistīta ar 4 % mazāku gūžas kakliņa lūzuma risku (HR = 0,96; 95 % TI [0,92 – 1,00]). Olbaltumvielu uzņemšanas palielinājums par 25 g dienā arī bija saistīts ar 14 % mazāku gūžas kakliņa lūzuma risku (HR=0,86; 95 % TI [0,73 – 1,00]). Apakšgrupu analīzēs ĶMI mainīja lineāras saistības starp olbaltumvielu, kalcija, kopējo piena produktu, piena un tējas uzņemšanu ar uzturu un gūžas kakliņa lūzuma risku (attiecīgi HR=0,02, 0,002, 0,003, 0,001 un 0,003); šie pārtikas produkti un barības vielas bija saistītas ar samazinātu gūžas kakliņa lūzuma risku dalībniekiem ar nepietiekamu svaru, bet ne dalībniekiem ar normālu svaru vai dalībniekiem ar lieko svaru.

Šis ir pirmais starptautiskais perspektīvais kohortas pētījums par pārtikas un barības vielu uzņemšanu saistībā ar gūžas kakliņa lūzuma risku pēc ĶMI, izmantojot sasaisti ar stacionāru datiem. Rezultāti liecina, ka ir jāapstiprina dažu pārtikas produktu un uzturvielu, īpaši olbaltumvielu, tējas un kafijas, iespējamā loma gūžas kakliņa lūzumu profilaksē sievietēm ar nepietiekamu svaru.

AVOTS: Webster J, Greenwood DC, Cade JE. Foods, nutrients and hip fracture risk: A prospective study of middle-aged women. Clinical Nutrition, 2022; 41 (12): 2825