Jogurta lietošana uzturā samazina 2.tipa diabēta risku
Pētījums publicēts žurnālā „Diabetologia", veikts Kembridžas Universitātē. Galvenā zinātniece dr.Nita Forouhi, no Kembridžas universitātes Epidemioloģijas vienības komentē: „šis pētījums izceļ to, ka specifiskiem ēdieniem varētu būt loma 2.tipa cukura diabēta prevencijā un ir būtisks sabiedrībai."
Piena produkti ir nozīmīgs olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Tomēr, tie ir arī piesātināto taukskābju avots, ko šobrīd uztura vadlīnijas neiesaka uzņemt lielos daudzumos, rekomendējot to vietā uzņemt produktus ar zemāku tauku saturu.
Iepriekšējiem pētījumiem par piena produktu patēriņu un 2.tipa cukura diabēta attīstību, ir bijuši nepārliecinoši, kas liek turpināt pētīt šo saistību.
Šis pētījums tika veikts, aptaujājot lielu iedzīvotāju grupu - vairāk kā 25,000 vīriešu un sieviešu, kas dzīvo Norfolkā, Apvienotajā Karalistē. Tika salīdzināti precīzi pieraksti par visu apēsto un izdzerto nedēļas laikā un atkārtoti sekots līdzi datiem 11 gadu laikā. Kad tika ņemti vērā tādi faktori kā veselīgs dzīvesveids, izglītība, aptaukošanās pakāpe, citi ēšanas paradumi un totāls uzņemto kaloriju skaits, tad piena produktu lietošana netika asociēta ar diabēta attīstību. Tomēr, tiem, kas vairāk uzņēma zema tauku satura piena produktus, tādus kā jogurts, zema tauku satura biezpiens u.c., 11 gadu laikā 2.tipa diabēta attīstības risks bija par 24% zemāks kā tiem, kas nelietoja šos produktus uzturā.
Atsevišķi no citiem piena produktiem, tika pētīts jogurts, tā patēriņš samazina 2.tipa diabēta attīstības risku par 28%. Šādu riska samazināšanos novēroja tiem cilvēkiem, kuri nedēļā uzņēma 4,5 standarta jogurta iepakojumus pa 125 gramiem. Tas pats attiecas uz citiem zema tauku satura piena produktiem, piemēram, nenogatavinātiem zema tauku satura sieriem un biezpienu.
Šāda tipa pētījums tomēr nevar drošticami pierādīt, ka piena produktu ēšana mazina diabēta risku, tomēr piena produkti satur tādus komponentus, kas labvēlīgi ietekmē organismu - D vitamīnu, kalciju un magniju. Papildus tam, raudzēti piena produkti var būt labvēlīgi pret diabēta attīstību, tā kā satur probiotiskās baktērijas un specifisku, ar rūgšanas procesu saistītu K vitamīna formu.
Autori skaidro, ka uztura pētījums pamatojas uz cilvēku atklātību par ēšanas paradumiem un tie laika gaitā var mainīties, tomēr pētījumā tika iekļauts liels respondentu skaits ar ilgstošu sekošanu un informācija tika iegūta detalizēta, reālajā laikā, ne paļaujoties uz atmiņām par uzņemto pārtiku. Autori secina, ka šis pētījums parāda, ka zema tauku satura piena produkti, it īpaši jogurts, ir nozīmīgi, jo mazina diabēta attīstība risku nākotnē.
Dr.Forouhi konstatēja, ka „laikā, kad mums ir daudz informācijas par to, ka ēdieni ar lielu cukura saturu un saldinātie dzērieni ir slikti veselībai, ir patīkami zināt un atkārtoti pārliecināties, ka citi ēdieni kā jogurts un zema tauku satura piena produkti, varētu būt veselībai labi."
Avots: Diabetologia. "Study shows yogurt consumption reduces the risk of type 2 diabetes." ScienceDaily. ScienceDaily, 5 February 2014.