Īpaši apstrādāti pārtikas produkti un lielāks mutes, rīkles un barības vada vēža risks
Pētījuma mērķis bija izpētīt aptaukošanās lomu saistībā ar īpaši apstrādātas pārtikas (UPF) patēriņu un galvas un kakla vēzi (HNC) un barības vada adenokarcinomu (OAC) Eiropas perspektīvās vēža un uztura izpētes (EPIC) kohortā.
Pētījumā piedalījās 450 111 EPIC dalībnieki. Tika izmantota Cox regresija, lai izpētītu saistību starp UPF patēriņu un HNC un OAC risku. Tika veikta analīze, lai novērtētu ķermeņa masas indeksa (ĶMI) un vidukļa un gūžas attiecības (WHR) lomu šajās saistībās. Jutīguma analīzēs pētīja nejaušu nāvi kā negatīvu kontroles rezultātu.
Vidējā 14,13 ± 3,98 novērošanas gadu laikā 910 un 215 dalībniekiem attīstījās attiecīgi HNC un OAC. Par 10 % g/d lielāks UPF patēriņš bija saistīts ar paaugstinātu HNC (riska koeficients [HR] = 1,23, 95 % TI [1,14 – 1,34]) un OAC (HR = 1,24, 95 % TI [1,05 – 1.47). WHR mediēja 5 % (95 % TI [3 – 10 %]) no saistības starp UPF patēriņu un HNC risku, savukārt ĶMI un WHR attiecīgi mediēja 13 % (95 % TI [6 – 53%]) un 15 % (95 % TI [8 – 72 %]) saistību starp UPF patēriņu un OAC risku. UPF patēriņš negatīvās kontroles analīzē bija pozitīvi saistīts ar nejaušu nāvi.
Pētījumā atkārtoti tika apstiprināts, ka lielāks īpaši apstrādātas pārtikas patēriņš ir saistīts ar lielāku galvas un kakla un barībada vada vēža risku. Ar aptaukošanos saistītais īpatsvars bija neliels. Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai izpētītu citus iespējamos mehānismus.
AVOTS: Morales-Berstein F, Biessy C, Viallon V, et al. Ultra-processed foods, adiposity and risk of head and neck cancer and oesophageal adenocarcinoma in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study: a mediation analysis. European Journal of Nutrition, 2023.