D vitamīna trūkums un demences risks
Starptautiska pētnieku komanda atklāja, ka pētījuma dalībniekiem, kuriem bija smags D vitamīna deficīts, bija vairāk nekā divas reizes lielāks demences un Alcheimera slimības attīstības risks.
Pētījumā piedalījās 1658 pieaugušie vecuma virs 65 gadiem, kuriem pētījuma sākumā nebija demences pazīmju. Dalībniekus novēroja 6 gadus. Pētījuma galvenais iznākums bija Alcheimera slimības vai demences simptomu parādīšanās. Pētnieki sagaidīja, ka dalībniekiem ar zemāku D vitamīna līmeni būs lielāks demences risks, bet rezultāti viņus pārsteidza, jo šī saistība bija vēl ciešāka, nekā tika sagaidīts.
Šis bija pirmais tik liels pētījums, kurā analizēja saistību starp D vitamīnu un demences risku un demenci diagnosticēja multidisciplināra komanda, izmantojot neirovizuālizācijas metodes. Iepriekš veiktos pētījumos pierādīts, ka zems D vitamīna līmenis veicina kognitīvu problēmu rašanos, bet šajā pētījumā pierādīja, ka zems D vitamīna līmenis ievērojami paaugstina Alcheimera slimības un demences risku.
D vitamīnam ir trīs galvenie avoti - saules ekspozīcija uz ādas, uzturs, kas ir bagāts ar D vitamīnu, piemēram, zivis, un pārtikas piedevas. Vecākiem cilvēkiem āda sliktāk uzņem D vitamīnu no saules gaismas, tādēļ ir nepieciešami citi D vitamīna avoti.
Pētījumā arī secināja, ka pastāv D vitamīna, kas cirkulē asinīs, slieksnis, zem kura palielinās Alcheimera slimības un demences risks. Pirms pētījuma pētnieki minēja, ka šis slieksnis varētu būt 25-50nmol/L un pētījumā apliecinājās, ka D vitamīna līmenis virs 50 nmol/L ir cieši saistīts ar labu smadzeņu veselību.
Tomēr pētnieki ir piesardzīgi un neiesaka uzreiz uzsākt masveidīgu D vitamīna lietošanu gados veciem cilvēkiem, lai samazinātu demences risku. Vēl ir nepieciešami lielāki pētījumi, lai noskaidrotu, vai D vitamīna līmeņa paaugstināšana palīdzētu izvairīties no demences attīstības.