Augsts omega-6 taukskābju līmenis serumā var pasargāt no priekšlaicīgas nāves
Pētījumā iekļāva 2480 vīriešus no perspektīvā Kuopio Išēmiskās sirds slimību riska faktoru pētījuma, vīriešu vecums pētījuma sākumā 1984. – 1989.gadā bija 42 – 60 gadi. Pētījuma sākumā 1019 vīriešiem bija kardiovaskulāras slimības, vēzis vai cukura diabēts anamnēzē un 1461 vīrietim šīs slimības anamnēzē nebija.
22,4 novērošanas gadu laikā tika konstatēti 1143 nāves gadījumi slimības dēļ, no tiem 575 bija kardiovaskulāru notikumu dēļ, 317 vēža dēļ un 251 gadījumā bija cits nāves cēlonis.
Augstāka linoleīnskābes koncentrācija serumā bija saistīta ar zemāku visu cēloņu mirstību (HR=0,57; 95 % TI [0,46 – 0,71]),kā arī ar zemāku mirstību no sirds un asinsvadu slimībām (HR=0,54; 95 % TI [0,4 – 0,71]) un arī zemāku citu cēloņu mirstību (HR=0,48; 95 % TI [0,3 – 0,76]). Neviena no taukskābēm nebija saistīta ar vēža mirstību. Rezultāti bija līdzīgi pētījuma dalībniekiem gan ar, gan bez kardiovaskulārām slimībām, vēža un cukura diabēta anamnēzē (p>0,05).
Pētījuma rezultāti uzrādīja apgrieztu saistību, jo augstāks linoleīnskābes līmenis serumā, jo zemāks kopējās mirstības un mirstības no sirds un asinsvadu slimībām risks. Šie rezultāti liecina, ka uzturā jāpaaugstina linoleīnskābes uzņemšana, lai izvairītos no sirds un asinsvadu slimībām.
AVOTS:Virtanen JK, Wu JHY, Voutilainen S, et al. Serum n–6 polyunsaturated fatty acids and risk of death: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 107 (3): 427