Ar piena produktiem bagāts uzturs saistīts ar zemāku cukura diabēta un paaugstināta asinsspiediena risku
Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp piena produktu lietošanu ikdienā un metabolā sindroma izplatību (šķērsgriezumā) un saslimstību ar hiprtensiju un cukura diabētu (perspektīvā).
PURE (The Prospective Urban Rural Epidemiology) pētījums ir perspektīvs, epidemioloģisks pētījums, kurā iekļauj 35 – 70 gadus vecus indivīdus no 21 valsts piecos kontinentos, mediānais novērošana slaiks ir 9,1 gads. Šķērsgriezuma analīzē novērtēja saistību starp piena produktu lietošanu un metabolā sindroma izplatību starp indivīdiem ar informāciju par pieciem metabolā sindroma komponentiem (n=112 922). Perspektīvā analīzē analizēja piena produktu lietošanu saistībā ar hipertensijas (57 547 indivīdiem pētījuma sākumā nebija hipertensijas) un cukura diabēta (131 481 indivīdam pētījuma sākumā nebija cukura diabēta) attīstību.
Šķērsgriezuma analīzē noskaidroja, ka lielāks piena produktu patēriņš (vismaz 2 piena produktu porcijas dienā, salīdzinot ar piena produktu nelietošanu; OR=0,76; 95 % TI [0,71 – 0,80]; p<0,0001) ir saistīts ar zemāku metabolā sindroma izplatību pēc samērošanas ar iespējamiem jaucējfaktoriem.
Lielāks pilnpiena piena patēriņš, ko patērē atsevišķi (OR=0,72, 95% TI [0,66 - 0,78], p-tendence <0,0001) vai ko patērē kopā ar zema tauku satura piena produktu (OR=0,89, 95% TI [0,80 - 0,98], p-tendence = 0,0005), bija saistītas ar zemāku metabolā sindroma izplatību.
Zema tauku satura piena produktu lietošana nebija saistīta ar metabolā sindroma izplatību (OR= 1.03, 95% TI [0,77 – 1,38], p-tendence=0,13).
Perspektīvā analīzē 13 640 indivīdiem tika konstatēta hipertensija un 5351 cilvēkam konstatēja cukura diabēta attīstību.
Augstāks kopējais piena produktu patēriņš (vismaz 2 porcijas dienā salīdzinot ar piena produktu nelietošanu) bija saistīts ar zemāku hipertensijas incidenci (HR=0,89; 95 % TI [0,82 – 0,97]; p<0,02) un cukura diabēta incidenci (HR=0,88; 95 % TI [0,76 – 1,02]; p=0,01).
Pētnieki secināja, ka pilnpiena produktu lietošana uzturā ir saistīta ar zemāku metabolā sindroma izplatības risku un zemāku hipertensijas un cukura diabēta incidenci. Šī pētījuma rezultāti vēl jāapstiprina pētījumos, kuros pacientus iedala pēc nejaušināšanas principa.
AVOTS: Bhavadharini B, Dehghan M, Mente A, et al. Association of dairy consumption with metabolic syndrome, hypertension and diabetes in 147 812 individuals from 21 countries. BMJ Open Diabetes Research & Care, 2020; 8 (1): e000826