Apelsīnu ēšana pasargā no mākulas deģenerācijas
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv neatkarīga saistība starp ar uzturu uzņemtiem flavonīdiem un mākulas deģenerācijas incidence un prevalence 15 gadu periodā.
Šis bija populācijā balstīts kohorta pētījums, kurā piedalījās 2856 pieaugušie, 49 gadus un vecāki, 2037 tika novēroti 15 gadus. Uztura paradumi tika izvērtēti ar uztura aptaujām.
Šķērsgriezuma analīzē secināja, ka kopējam uzņemtam flavonīdu daudzumam pieaugot par 1 standartnovirzi, jebkāda mākulas deģenerācija samazinās (OR=0,76; 95 % TI [0,58 – 0,99]). Pieaugot kopējam flavonoīdu daudzumam par 1 standartnovirzi mākulas deģenerācijas izplatība samazinās (OR=0,75; 95 % TI [0,58 – 0,97]).
Pētījuma dalībniekiem, kuri katru dienu apēda vienu vai vairāk apelsīnus, salīdzinot ar tiem, kuri neēda apelsīnus, bija zemāks mākulas deģenerācijas risks 15 gadu periodā (OR=0,39; 95 % TI [0,18 – 0,85]).
Pētnieki secināja, ka pastāv neatkarīga saistība star par uzturu uzņemtiem flavonoīdiem un mākulas deģenerācijas attīstību.
AVOTS: Gopinath B, Liew G, Kifley A, et al. Dietary flavonoids and the prevalence and 15-y incidence of age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition, 2018