PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Dārzeņu (ne kartupeļu) lietošana uzturā saistīta ar mazāku 2. tipa cukura diabētu risku

Doctus
Dārzeņu (ne kartupeļu) lietošana uzturā saistīta ar mazāku 2. tipa cukura diabētu risku
Pixabay.com
Dānijā veikts kohortas pētījums, noskaidrojot, kā uzturs ar dārzeņiem ietekmē risku 2. tipa cukura diabēta (CD) attīstībai un vai ir saistība starp dārzeņu patēriņu, incidentu 2. tipa CD un ĶMI.

Ar statistiskas datu analīzes metodēm tika noteiktas šķērsgriezuma asociācijas starp ekspozīciju (kopējo dārzeņu patēriņu, dārzeņu apakšgrupām, kartupeļu patēriņu) un izejas ĶMI rādītājiem. Tāpat tika meklēta saistība starp incidentu 2. tipa CD un dārzeņu patēriņu pēc to veida.

Novērošanas periodā (vidēji 16,3 gados) no 54 793 dalībniekiem Dānijas Diētas, vēža un veselības kohortā tika konstatēti 7695 2. tipa CD gadījumi. Pēc daudzvariantu modeļu pielāgošanas pētījuma dalībniekiem, kas bija augstākajā kopējā dārzeņu patēriņa uzņemšanas kvintilē (vidēji 319 g dienā), bija par 0,35 kg/m² (95 % TI -0,46—-0,24) zemāks ĶMI un par 21 % mazāks (95 % TI 16—26 %) risks incidenta 2. tipa CD attīstībai nekā tiem, kas bija zemākajā dārzeņu patēriņa kvintilē (vidēji 67 g dienā). ĶMI kā pētījuma sākumā noteikts izejas rādītājs ietekmēja apmēram 21 % no saistības starp dārzeņu patēriņu un 2. tipa CD attīstību.

Toties dalībniekiem, kuri uzturā lietoja vairāk kartupeļu (vidēji 256 g dienā), tika noteikts par 9 % lielāks (95 % TI 2—16 %) risks attīstīties 2. tipa CD nekā tiem, kas lietoja mazāk kartupeļu (vidēji 52 g dienā). Mazāks risks CD attīstībai bija pētījuma dalībniekiem, kas uzturā lietoja zaļos lapu dārzeņus un kāpostveidīgos dārzeņus.

AVOTS: Pokharel, Pratik et al. Vegetable, But Not Potato, Intake is Associated With a Lower Risk of Type 2 Diabetes in the Danish Diet, Cancer and Health Cohort. Diabetes care, dc220974. 5 Dec. 2022, doi:10.2337/dc22-0974