PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kolagēnu saturoši uztura bagātinātāji. Literatūras izvērtējums

B. Īle–Jokste, R. Teterovska
Kolagēnu saturoši uztura bagātinātāji. Literatūras izvērtējums
Freepik
Sabiedrības interese saglabāt labu, jauneklīgu ādas stāvokli un labsajūtu kopumā [1; 31; 32] rada lielu pieprasījumu pēc uztura bagātinātājiem (UB), kas satur kolagēnu un kolagēna peptīdus (KP). [50; 59] Kvalifikācijas darba ietvaros pētīta Latvijā reģistrēto kolagēnu saturošo UB efektivitātes zinātniskā pamatotība matu, nagu, ādas, locītavu un kaulu veselības uzlabošanā. Šajā publikācijā akcentēta UB palīgvielu nozīme, drošums un devu dažādība atšķirīgiem kolagēna ieguves avotiem.

Kolagēnam, galvenajam strukturālajam proteīnam, kas atrodams organismā, ir izšķirīga nozīme audu, ādas, kaulu, cīpslu un skrimšļu veseluma un elastības uzturēšanā. Tomēr novecošanas un dažādu dzīvesveida faktoru dēļ dabiskajai kolagēna ražošanai organismā ir tendence samazināties. Lai kliedētu raizes par veselību un izskatu, cilvēki lieto UB, kas ir ērts un pieejams veids, kā uzturēt kolagēna līmeni organismā.

Zinātniski pamatoti kolagēna ieguves avoti Zinātniski pamatoti kolagēna ieguves avoti
1. tabula
Zinātniski pamatoti kolagēna ieguves avoti

Kolagēna un KP piedevu ieguves avoti ir dažādi: liellopi, jūras iemītnieki, cūkas (1. tabula). Šie UB tiek reklamēti potenciālo ieguvumu dēļ, jo veicina ādas elastību, samazina grumbiņas, atbalsta locītavu veselību, uzlabo matu un nagu izturību (2. tabula). Ne vienmēr šie apgalvojumi reklāmās ir patiesi vai adekvāti. [80] 2022. gada augustā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapas UB sadaļā kolagēnu saturoši UB ir 147 vienības, [76] turpinās aizvien jaunu produktu reģistrēšana Latvijas tirgū. Tirgus ir piesātināts, ārstniecības personām jāspēj orientēties ar pierādījumiem pamatotu UB klāstā, tomēr ne vienmēr tā notiek. [36; 79]

KP parasti ražo procesā, ko sauc par fermentatīvo hidrolīzi. Vispirms no izvēlētā avota, noņemot visus nevēlamos audus vai piesārņotājus, ekstrahē kolagēnu. Fermentatīvā hidrolīzē ekstrahētais kolagēns tiek pakļauts enzīmu hidrolīzei, kas ietver kolagēna apstrādi ar specifiskiem fermentiem. Šie fermenti sadala kolagēna proteīnu mazākās peptīdu ķēdēs, veidojas KP. Pēc to iegūšanas notiek filtrēšana un attīrīšana. Noslēgumā KP šķīdumu parasti žāvē, lai iegūtu pulverveida formu, kas ir ērtāka uzglabāšanai, transportēšanai un lietošanai. Pēc tam žāvētos KP iepako izplatīšanai un pārdošanai. Ir svarīgi atzīmēt, ka konkrētie ražošanas procesi dažādiem ražotājiem var atšķirties un ir atkarīgi no vēlamajām kolagēna peptīdu īpašībām un kvalitātes standartiem. [54]

KP ieguves avoti un ietekme uz veselību KP ieguves avoti un ietekme uz veselību
2. tabula
KP ieguves avoti un ietekme uz veselību

KP viegli sajaucas ar aukstu šķidrumu un labāk uzsūcas organismā. [6; 30] Šķidrā formā kolagēna UB peptīdi ir mazākās daļiņās nekā pulveri un ar labāku šķīdību mazās molekulmasas (3—6 KDa) dēļ, citas formas kolagēna molekulas lielums ir ~ 300 000 Da. [54] Jo mazāka molekula, jo organismam vieglāk to pārstrādāt un tā ātrāk nonāk asinsritē. KP ir gan labāka biopieejamība, gan arī antioksidantu darbība. [66; 100] Par nedenaturētu kolagēnu pētījumu ir nedaudz, tie izskatīti sadaļā “Natīvā kolagēna UB ietekme uz veselību”.

Pēc literatūras apskata novērotas atšķirības starp kolagēna avotu un kolagēnu saturošiem tipiem, kuri šobrīd pētījumos apliecinājuši labvēlīgu ietekmi uz veselību, tāpēc jaunākie pētījumi apliecina — būtu maldinoši visiem kolagēna UB piedēvēt vienādas īpašības un pozitīvos efektus (1., 2. tabula).

KP uzsūcas gremošanas traktā un cilvēka asinīs, daļēji parādās nelielā peptīda formā, [39; 68] tālāk tas uzkrājas ādā aptuveni 96 stundas. [91] Hidrolizēts kolagēns satur aktīvos peptīdus, kas var aizsargāt un atbalstīt locītavu veselību. Savukārt natīvam kolagēnam ir imūnmediēts mehānisms, kas kavē iekaisumu un audu katabolismu locītavās. Pētījumi liecina, ka kolagēna ķīmiskā struktūra cieši saistīta ar tā darbības mehānismu. [16; 27; 60] 

Kolagēna zudumu ietekmē vairāki faktori: smēķēšana, cukuru pārmēru saturoša diēta, niecīgs kolagēnu saturošu ēdienu patēriņš, omega taukskābju trūkums, uzturvielu deficīts, saules iedarbība un ģenētiskie defekti vai autoimūni stāvokļi. [70; 103]

Tas var izraisīt ādas izskata izmaiņas, [3] locītavu problēmas, muskuļu masas zudumu un sāpes, [14] saišu problēmas, [21] osteoartrītu, [64] kuņģa—zarnu trakta traucējumus, [22] asinsrites problēmas. [71] Sievietes pēc menopauzes piecos gados zaudē līdz 30 % kolagēna ādā, pēc tam katru gadu vidēji 2 %. [97] Cilvēki izvēlas kolagēnu saturošus UB, jo to lietošana ir ērta, tāpēc svarīgi saprast, kuri no tiem ir efektīvi. [63]

Pētījuma apraksts

Pētījumu identificēšana, izmantojot datubāzes pēc modificētas PRISMA shēmas [74] Pētījumu identificēšana, izmantojot datubāzes pēc modificētas PRISMA shēmas [74]
1. attēls
Pētījumu identificēšana, izmantojot datubāzes pēc modificētas PRISMA shēmas [74]

Lai noskaidrotu kolagēna UB labvēlību uz veselību, par pētījuma bāzi izvēlēts Latvijas PVD reģistrs, EMA, [26] PubMed 2009.—2022. gadā publicētie pētījumi. Atbilstošu pētījumu identificēšanai tika izveidota PRISMA diagramma ar modifikācijām [74], 1. attēls. Protokolā analizēti pētījumi par kolagēna UB un to ietekmi uz matiem, nagiem, locītavām, saistaudiem un ādu, kas PubMed angļu valodā publicēti no 2009. gada līdz 2022. gada augustam. Meklēšana tika veikta, izmantojot tādus atslēgvārdus kā “kolagēns” VAI “kolagēna piedevas” UN “nagi”, VAI “nagi”, VAI “āda”, VAI “locītavas”, VAI “kauli”, VAI “mati” un “randomizēts pētījums VAI pilotpētījums, VAI klīniskais pētījums”. Galvenie atklājumi tika analizēti Google Docs Spreadsheet dokumentā, izmantojot aprakstošo statistiku. Pavisam tika iegūti 311 dati, tālākā atlase notika pēc iepriekš izvirzītiem kritērijiem, kā norādīts 1. attēlā.

UB marķējumos un pētījumos minēti tādi kolagēna nosaukumi kā hidrolizēts kolagēns, kolagēna hidroizolāts, kolagēna peptīdi, denaturēts kolagēns, kas ir vienas nozīmes kolagēns, kad ar enzīmu palīdzību kolagēns ir sadalīts peptīdos. Savukārt natīvs kolagēns, kolagēns vai nedenaturēts kolagēns ir kolagēns, kas sastāv no vairākām spirālveida ķēdēm un ir lielmolekulārs. [53] 

Kolagēna peptīdu lietošanas kopsavilkums pēc literatūras apskata Kolagēna peptīdu lietošanas kopsavilkums pēc literatūras apskata
3. tabula
Kolagēna peptīdu lietošanas kopsavilkums pēc literatūras apskata

Diennakts devu pieaugušajam ar 60 kg ķermeņa masu pētnieki nosaka no 810 mg/dienā līdz 1620 mg/dienā. [45] Tomēr, apskatot 33 atlasē izvirzītos pētījumus, kolagēna deva diennaktī krasi atšķiras (3. tabula). Lietošanas ilguma diapazons apskatītajos pētījumos ir plašs, piemēram, cūkas un liellopa izcelsmes kolagēnu saturošs UB jālieto katru dienu vismaz astoņas nedēļas, zivs — vismaz četras nedēļas, vistas — vismaz sešas nedēļas. Pētījumos iekļautā auditorija pamatā veseli indivīdi, tomēr nav zināms, vai lietošanas deva un ilgums būtu jāpielāgo slimību gadījumā.

No 33 analizētajiem pētījumiem 94 % bija KP saturoši, 6 % natīvo kolagēnu saturoši.

Pētījumu rezultāti

Kolagēna peptīdu uztura bagātinātāju ietekme uz veselību

Pētījumu skaits pēc UB ieguves avota Pētījumu skaits pēc UB ieguves avota
2. attēls
Pētījumu skaits pēc UB ieguves avota

No 31 pētījuma kolagēna peptīdu UB avots 45,2 % (14) ir zivs, 16,1 % (5) liellops, 16,1 % cūka, 12,9 % vista un 9,7 % olu čaumalu KP (2. attēls). Savukārt, skatot pēc UB lietotāju skaita un ieguves avota (3. attēls), redzams, ka 38 % (1044 dalībnieku) lietoja zivs izcelsmes kolagēnus, 26,3 % (722) — liellopa, 16 % (441) — cūkas KP, 11,1% (306) — vistas, 8,6% (236) — čaumalu saturošus KP. Dalībnieku auditorija 31 pētījumā ir 2749 personas.

Pētījumos iesaistīto personu raksturojums:

Kolagēna peptīdu lietotāju kopums pēc UB formas Kolagēna peptīdu lietotāju kopums pēc UB formas
3. attēls
Kolagēna peptīdu lietotāju kopums pēc UB formas

  • vecums no 18 līdz 80 gadiem;
  • 84,2 % no pētījumā iesaistītajiem 2314 dalībniekiem tiek raksturoti kā veseli cilvēki ar sūdzībām par ādas elastību, mitruma līmeni un tonusu;
  • 36—70 gadus veci osteoartrīta pacienti, kopējais dalībnieku skaits 418; [88]
  • atopiskā dermatīta pacienti, kuru skaits 17 un vecumgrupa 31—51 gads. [33] Pētījuma laikā bija atļauts lietot kortikosteroīdu krēmus vai citas ziedes pēc nepieciešamības, izņemot vienu zonu, kas tika izmantota kā kontroles zona, lai 12 nedēļas novērtētu kolagēna peptīdu un tripeptīdu efektivitāti.

Kolagēna tripeptīdu lietošana ievērojami samazināja iekaisīgās ādas zonas. Peptīdu gadījumā uzlabojumi netika novēroti.

KP labvēlīgums uz ādu novērots visiem UB neatkarīgi no ieguves avota (2. tabula), tomēr ir arī atšķirības, piemēram, svara korekcija novērota, lietojot zivs kolagēnu, atopiskā dermatīta un celulīta mazināšanos novēroja cūkas KP lietošanas gadījumā. Pozitīvas pārmaiņas matu veselībā apstiprināja olu čaumalu, zivs kolagēna peptīdu lietošana. 

Artrīta gadījumā novērots, ka olu čaumalu un liellopa KP mazina pacientu sūdzības un diskomfortu locītavās. Visiem pētījumiem (n = 31) bija pozitīvs rezultāts un laba drošuma pakāpe.

Informācija par kolagēna peptīdu lietošanas ilgumu, devām un aktīvajām vielām ir dažāda: zivs KP lietošana 4—16 nedēļas, olu čaumalu KP lietošana 2—12 nedēļas. Autore uzskata, ka labāk ir vadīties pēc KP ieguves avota un vidējās aritmētiskās devas mg.

Tika uzskaitītas 28 papildu aktīvās vielas, kas iekļautas KP saturošos UB: hialuronskābe, glikozamīna hidrohlorīds, N–acetilglikozamīns, C vitamīns (L–askorbīnskābe), hondroitīna sulfāts, kvercetīna glikozīdi, imidazola peptīdi, proteoglikāni, cinks, koenzīms Q10, selēns, varš, D3 vitamīns, B7, B3, B6, B12, E, A vitamīns, luteolīns, L–karnitīns, L–lizīns, melnā pipara (Piper nigrum) augļu, malpīgijas (acerola) un vīnogu ekstrakts, Eruca sativa lakstu ekstrakts, Lepidium meyenii saknes pulveris. 

Papildu aktīvo vielu E vitamīna, vara [72; 73] gadījumā reti novērots trūkums organismā, savukārt pārējām papildu aktīvajām vielām novērota savstarpēja labvēlīga iedarbība, lai palīdzētu atjaunot kolagēnu organismā. 

Iekļauto UB forma: pulveri 32,3 %, šķīdumi 29 %, kapsulas 12,9 %, cietās gela kapsulas 3,2 %, bet vienā pētījumā vērtēta kolagēna formu biopieejamība šķīdumā un pulverī. Informācija par UB formu nav norādīta 19,4 % pētījumu. Tātad nav īsti skaidrs, vai un cik lielā mērā atšķiras KP biopieejamība UB formām un vai to ietekmē ieguves avots.

No iepriekš minētā secināms, ka kolagēna peptīdu UB ir efektīvi un spēj pozitīvi ietekmēt matu, nagu, ādas, locītavu, saistaudu veselību. Nozīmīgs ir lietošanas ilgums, devas jāizvēlas pēc KP ieguves avota.

Jābūt vērīgam par UB pievienotajām aktīvajām vielām, iespējama citu aktīvo vielu mijiedarbība ar medikamentiem, turklāt ne vienmēr tās ir pamatotas un lietotājam nepieciešamas. Ņemot vērā pētījumu skaitu un dalībnieku skaitu, lielāka ticamība ir uztura bagātinātājiem, kas satur zivju, liellopu un/vai cūku izcelsmes kolagēna peptīdus.

Natīvā kolagēna uztura bagātinātāju ietekme uz veselību 

Divi pētījumi ietvēra 131 indivīdu ar labu veselību, no kuriem 26,7 % (35) piedalījās no čaumalām iegūtā kolagēna pētījumos, bet 73,3 % (96) lietoja vistas kolagēnu saturošu UB.

Knaub et al pētījumā novēroja, ka uzlabojas ādas, matu un nagu stāvoklis, lietojot olu čaumalu kolagēna UB ar 300 mg un papildu aktīvo vielu D3 vitamīnu 5 µg dienā.

Aguirre et al 2017. gada pētījumā konstatēts, ka vistas kolagēns, kas 24 nedēļas lietots 40 mg dienā, uzlabo locītavu un saistaudu veselību. Tomēr nelielās datubāzes dēļ nav iespējams izdarīt precīzus secinājumus, tāpēc nepieciešami turpmāki pētījumi, lai sniegtu objektīvāku priekšstatu par natīvo kolagēnu.

Kolagēna uztura bagātinātāju drošums

Gan PVO, gan Eiropas Veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisija apstiprinājušas, ka drošs ir kā natīvs, tā hidrolizēts kolagēns. Tomēr ir potenciāli riski, piemēram, ja nav zināms kolagēna ieguves avots, var rasties alerģiska reakcija uz zivīm, vēžveidīgajiem, olu produktiem un liellopu produktiem. [12; 44; 57; 81; 92] Liellopa KP lietošana retos gadījumos dažiem cilvēkiem var izraisīt anafilaksi, [18] šī dzīvībai bīstamā alerģiskā reakcija izraisa pēkšņu elpceļu sašaurināšanos, apgrūtinot elpošanu.

UB, kas satur aktīvās vielas (augu izcelsmes, vitamīnus, mikroelementus), var radīt potenciālu pārdozēšanas risku un mijiedarbību ar citiem medikamentiem. [101] Tāpēc svarīgi pārbaudīt, vai aktīvās vielas ir zinātniski pamatotas un veicina kolagēna biopieejamību. 

Visiem ES pārtikas ražotājiem jāizmanto obligāta pārtikas nekaitīguma sistēma, kas atbilst HACCP principiem un ko uzrauga piekritīgās iestādes. [25; 77] Lai uzturā lietotu kvalitatīvu UB, patērētājiem, kas iegādājas ES nereģistrētu UB, jāpārbauda, vai kolagēns izturējis trešās puses smago metālu testus.  

Cienījami ražotāji ievēro labas ražošanas praksi (GMP), lai nodrošinātu kvalitātes kontroli un pārliecinātos, ka UB nav kaitīgu vielu (hormonu, smago metālu, sārņu). Lietošanai jāizvēlas produkti, kuriem veikta trešās puses pārbaude vai kuriem ir sertifikāti, kas norāda uz kvalitāti un drošumu.

Literatūra

  1. Albornoz A, et al. (2020, 06 19). Understanding aesthetic interest in oral collagen peptides: A 5-year national assessment. Understanding aesthetic interest in oral collagen peptides: A 5-year national assessment. onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13555
  2. Anaam M, Siran H. (2021). A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial to Evaluate the Efficacy of a Hydrolyzed Chicken Collagen Type II Supplement in Alleviating Joint Discomfort. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34371963/
  3. Asserin J, et al. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362110/
  4. Barati M, et al. (2020). Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Wiley Online Library. onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13435
  5. Bolke L, et al. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. NCBI. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/
  6. Boran G, Regenstein JM. (2010). Fish gelatin. Advances in food and nutrition research, 60, 119–143. doi.org/10.1016/S1043-4526(10)60005-8
  7. Borumand M, Sibilla S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. PMC4206255, www.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Bruyere O, et al. (2012). Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.007
  9. Buckley M. (2016). Species Identification of Bovine, Ovine and Porcine Type 1 Collagen; Comparing Peptide Mass Fingerprinting and LC-Based Proteomics Methods. MDPI. www.mdpi.com/1422-0067/17/4/445
  10. Carvalho AM, et al. (2018). Evaluation of the Potential of Collagen from Codfish Skin as a Biomaterial for Biomedical Applications. PMC6316778, www.ncbi.nlm.nih.gov
  11. ChampionBio. CalGo® Salmon Bone Collagen Calcium Powder. www.champion-bio.com/product-detail/salmon_bone_collagen_calcium/
  12. Charen E, Harbord N. (2020). Toxicity of Herbs, Vitamins, and Supplements. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147004/
  13. Chen RH, et al. (2020). Effect of different concentrations of collagen, ceramides, N-acetyl glucosamine, or their mixture on enhancing the proliferation of keratinocytes, fibroblasts and the secretion of colagen and/or the expression of mRNA of type I collagen. Journal of Food and Drug Analysis. www.jfda-online.com/journal/vol16/iss1/11/
  14. Chen WJ, et al. (2021). Aged Skeletal Muscle Retains the Ability to Remodel Extracellular Matrix for Degradation of Collagen Deposition after Muscle Injury. MDPI. www.mdpi.com/1422-0067/22/4/2123
  15. Choi FD, et al. Oral collagen supplementation: a systematic review of dermatological applications. J Drugs Dermatol, 2019; 18(1): 9-16.
  16. Chung JH, et al. (2003). Aging and photoaging. Journal of the American Academy of Dermatology, 49(4), 690–697. doi.org/10.1067/s0190-9622(03)02127-3
  17. Corppola D, et al. (2020). Marine Collagen from Alternative and Sustainable Sources: Extraction, Processing and Applications. NCBI. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230273/
  18. Coury JR, et al. (2022). Intraoperative Anaphylaxis to the Bovine Flowable Gelatin Matrix: A Report of 2 Cases. JBJS case connector, doi.org/10.2106/JBJS.CC.21.00753
  19. Czajka A, et al. (2018, Jun 9). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30122200/
  20. Du J, et al. (2001). Identifying specific proteins involved in eggshell membrane formation using gene expression analysis and bioinformatics. Identifying specific proteins involved in eggshell membrane formation using gene expression analysis and bioinformatics. d-nb.info/1200851471/34
  21. Duke University Medical Center. (2005). Lack Of Specific Collagen Type Leads To Osteoarthritis. www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050223161951.htm
  22. Edelblum KL, Turner JR. (2009). The tight junction in inflammatory disease: communication breakdown. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19632896/
  23. Edgar S, et al. (2018). Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29992983/
  24. EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA 2002/46/EK. EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA 2002/46/EK par dalībvalstu tiesību aktu tuvināšanu attiecībā uz uztura bagātinātājiem. EUR-Lex: ES tiesības. eur-lex.europa.eu/homepage.html
  25. Eiropas parlaments. (2021). Pārtikas nekaitīgums. Eiropas Savienības faktu lapas | Eiropas Parlaments. www.europarl.europa.eu/factsheets/lv/sheet/51/partikas-nekaitigums
  26. European Medicines Agency. from www.ema.europa.eu/en
  27. Farage MA, et al. Characteristics of the Aging Skin. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24527317/
  28. Farmācijas likums. (1997). Likumi.lv. likumi.lv/ta/id/43127-farmacijas-likums
  29. Gallo N, et al. (2020). An Overview of the Use of Equine Collagen as Emerging Material for Biomedical Applications. Journal of Functional Biomaterials, 11(4), 79. ResearchGate. DOI:10.3390/jfb11040079
  30. Gomez-Guillen MC, et al. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X11000427
  31. Grandviewresearch. (2022). Nutraceuticals Market Size & Share Report, 2021-2030. Grand View Research. www.grandviewresearch.com/industry-analysis/nutraceuticals-market
  32. Grebow J. (2020). Peak dietary supplement sales leveling off during COVID-19 pandemic, but growth still remains strong over last year, market researchers report during webcast. Nutritional Outlook. www.nutritionaloutlook.com/view/peak-dietary-supplement-sales-leveling-during-covid-19-pandemic-growth-still-remains-strong
  33. Hakuta A, et al. (2017). Anti-inflammatory effect of collagen tripeptide in atopic dermatitis. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29017796/
  34. Handa Y, et al. Does dietary estrogen intake from meat relate to the incidence of hormone-dependent cancers? Journal of Clinical Oncology, 2010; 28: 15_suppl, 1553-1553.
  35. Handa Y, et al. Does dietary estrogen intake from meat relate to the incidence of hormone-dependent cancers? Journal of Clinical Oncology, 2010; 28: 15_suppl, 1553-1553.
  36. Hazeeb A, et al. (2007). Herbal supplements: pharmacist awareness and knowledge regarding registered herbal supplements and their drug interactions in Khartoum state-Sudan 2017. Pharmacy Practice. www.researchgate.net/publication/28176776_Pharmacists_attitudes_and_awareness_towards_the_use_and_safety_of_herbs_in_Kuwait
  37. Hexsel D, et al. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/
  38. Honvo G, et al. (2020). Role of Collagen Derivatives in Osteoarthritis and Cartilage Repair: A Systematic Scoping Review With Evidence Mapping. NCBI. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7695755/
  39. Iwai K, et al. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53(16), 6531–6536. doi.org/10.1021/jf050206p
  40. Jafari H, et al. (2020). Fish Collagen: Extraction, Characterization, and Applications for Biomaterials Engineering. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7601392/
  41. Kang S, et al. (2003). Aging and photoaging. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14512918/
  42. Kanzaki N, et al. (2016). Glucosamine-containing supplement improves locomotor functions in subjects with knee pain - a pilot study of gait analysis. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27382267/
  43. Karsdal M. (2019). Biochemistry of Collagens, Laminins and Elastin: Structure, Function and Biomarkers. Elsevier Science. doi.org/10.1016/B978-0-12-817068-7.00005-7
  44. Kennedy M. (2018). The vitamin epidemic: what is the evidence for harm or value? PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30133982/
  45. Kim D-U, et al. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/
  46. Konig D, et al. (2018). Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29337906/
  47. Kolagēns, kolagens.lv/pages/kolagens
  48. Korish MA, Attia YA. (2020). Evaluation of Heavy Metal Content in Feed, Litter, Meat, Meat Products, Liver, and Table Eggs of Chickens. Animals: an open access journal from MDPI, 10(4), 727. doi.org/10.3390/ani10040727
  49. Kuivaniemi H, Tromp G. (2019). Type III collagen (COL3A1): Gene and protein structure, tissue distribution, and associated diseases. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075413/
  50. Global Market Study Collagen Supplements Market: Collagen Supplements Market to Generate High Revenue for Market Players across Regions. Persistence Market Research. www.persistencemarketresearch.com/market-research/collagen-supplements-market.asp
  51. Li L, Cao S. (2016). Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants: A Single-Blind Case-Control Clinical Study. Hindawi. www.hindawi.com/journals/omcl/2016/4389410/
  52. Lin P, et al. (2020). Collagen formula with Djulis for improvement of skin hydration, brightness, texture, crow's feet, and collagen content: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32530124/
  53. Liu D, et al. (2015). Collagen and gelatin. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/
  54. León-López A, et al. (2019). Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules (Basel, Switzerland), 24(22), 4031. doi.org/10.3390/molecules24224031
  55. Lopez HL, et al. (2015). Evaluation of the Effects of BioCell Collagen, a Novel Cartilage Extract, on Connective Tissue Support and Functional Recovery From Exercise. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26770145/
  56. Lordan R, Rando HM. (2021). Dietary Supplements and Nutraceuticals under Investigation for COVID-19 Prevention and Treatment. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33947804/
  57. Luckock U, et al. (2021). Vitamin and mineral supplement exposures: cases reported to Australia's largest Poisons Information Centre, 2014-2015 to 2018-2019. PubMed. from pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33597065/
  58. Lupu MA, et al. (2019). Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/
  59. Market Data Forecast. (2022). Collagen Peptides Market Size, Growth, Share | 2022-2027. Market Data Forecast. www.marketdataforecast.com/market-reports/global-collagen-peptides-market
  60. Martínez-Puig D, et al. (2023). Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge. Nutrients, 15(6), 1332. doi.org/10.3390/nu15061332
  61. Moalli PA, et al. (2004). Impact of menopause on collagen subtypes in the arcus tendineous fasciae pelvis. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15041990/
  62. Mokrejš P, et al. (2019). Biotechnological Preparation of Gelatines from Chicken Feet. Polymers, 11(6), 1060. doi.org/10.3390/polym11061060
  63. Molin TRD, et al. (2019). Regulatory framework for dietary supplements and the public health challenge. Revista de saude publica, 53, 90. doi.org/10.11606/s1518-8787.2019053001263
  64. Moskowitz R. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11071580/
  65. Naomi R, et al. (2021). Current Insights into Collagen Type I. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34451183/
  66. Nurilmala M, et al. (2020). Characterization and Antioxidant Activity of Collagen, Gelatin, and the Derived Peptides from Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) Skin. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32023998/
  67. Oesser S, et al. (2013). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/
  68. Ohara H, et al. (2007). Comparison of quantity and structures of hydroxyproline-containing peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates from different sources. Journal of agricultural and food chemistry, doi.org/10.1021/jf062834s
  69. Ohtsuki K, et al. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16076145/
  70. Oikarinen A, et al. (2002). Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966688/
  71. Ollivier V, et al. (2014). Collagen Can Selectively Trigger a Platelet Secretory Phenotype via Glycoprotein VI. NCBI. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4130581/
  72. Office of Dietary Supplements - Copper, ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
  73. Office of dietary supplements - vitamin E. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services. ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
  74. Page MJ, et al. The PRISMA 2020 statement: an updated guideline for reporting systematic reviews. BMJ 2021;372:n71. doi: 10.1136/bmj.n71
  75. Parenteau-Bareil R, et al. (2011). Comparative study of bovine, porcine and avian collagens for the production of a tissue engineered dermis. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723967/
  76. Pārtikas un veterinārais dienests. PVD · Uztura bagātinātāju reģistrs. PVD reģistri. registri.pvd.gov.lv/ub
  77. Pārtikas un veterinārais dienests. (2021). Paškontroles sistēma. Pārtikas un veterinārais dienests. www.pvd.gov.lv/lv/paskontroles-sistema?
  78. Pārtikas un veterinārais dienests. Uztura bagātinātāji Vadlīnijas. (2015). www.pvd.gov.lv/lv/media/952/download
  79. Pharmacy Practice. (2021). Community pharmacists’ use, perception and knowledge on dietary supplements: a cross sectional study. Pharmacy Practice. www.pharmacypractice.org/index.php/pp/article/view/2251
  80. Perez-Sanchez AC, et al. (2020). Skin, Hair, and Nail Supplements: Marketing and Labeling Concerns. Cureus, 12(12), e12062. doi.org/10.7759/cureus.12062
  81. Porcaro F, et al. (2019). Anaphylaxis to cutaneous exposure to bovine colostrum based cream. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29549703/
  82. Prospector. Peptan® F 2000 HD by Rousselot Inc. - Food, Beverage & Nutrition. UL Prospector. www.ulprospector.com/en/na/Food/Detail/1694/195080/Peptan-F-2000-HD
  83. Ricard S. (2011). The collagen family. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21421911/
  84. Ronan L. (2021). Dietary supplements and nutraceuticals market growth during the coronavirus pandemic – Implications for consumers and regulatory oversight. PharmaNutrition, 18, 100282. 10.1016/J.PHANU.2021.100282
  85. Ruiz PB, et al. (2009). A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19212858/
  86. Ruff KJ, et al. (2018). Beneficial effects of natural eggshell membrane versus placebo in exercise-induced joint pain, stiffness, and cartilage turnover in healthy, postmenopausal women. Clinical interventions in aging, doi.org/10.2147/CIA.S153782
  87. Sato K, et al. (2007). Comparison of quantity and structures of hydroxyproline-containing peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates from different sources. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17253720/
  88. Schauss AG, et al. (2012). Effect of the Novel Low Molecular Weight Hydrolyzed Chicken Sternal Cartilage Extract, BioCell Collagen, on Improving Osteoarthritis-Related Symptoms: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. ACS Publications. pubs.acs.org/doi/10.1021/jf205295u
  89. Schunck M, et al. (2015). Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561784/
  90. Schwartz SR, et al. (2019). Novel Hydrolyzed Chicken Sternal Cartilage Extract Improves Facial Epidermis and Connective Tissue in Healthy Adult Females: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221944/
  91. Seifert J, et al. (1999). Oral administration of (14)C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL). PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10498764/
  92. Sharp MF, Lopata AL. (2014). Fish allergy: in review. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440653/
  93. Sibilla S, et al. (2017). An Insight into the Changes in Skin Texture and Properties following Dietary Intervention with a Nutricosmeceutical Containing a Blend of Collagen Bioactive Peptides and Antioxidants. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28528342/
  94. Soh Z, et al. (2022). Genes | Free Full-Text | Dominant Stickler Syndrome. MDPI. www.mdpi.com/2073-4425/13/6/1089
  95. Song H, et al. Effect of oral collagen peptide supplementation on photoaged skin: a randomized, placebo-controlled clinical trial. J Cosmet Laser Ther, 2019; 21(7-8): 457-462.
  96. Tak YJ, et al. (2019). Effect of Oral Ingestion of Low-Molecular Collagen Peptides Derived from Skate (Raja Kenojei) Skin on Body Fat in Overweight Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30866485/
  97. Thornton MJ. (2013). Estrogens and aging skin. Dermato-endocrinology, 5(2), 264–270. doi.org/10.4161/derm.23872
  98. Unger S, et al. (2007). COL2A1-related skeletal dysplasias with predominant metaphyseal involvement. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17163530/
  99. Wang H. (2021, November 9). A Review of the Effects of Collagen Treatment in Clinical Studies. MDPI. doi.org/10.3390/polym13223868
  100. Wang L, et al. (2015). Bioavailability and bioavailable forms of collagen after oral administration to rats. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25826015/
  101. Washington (DC): National Academies Press (US). (2005, 0 0). Interactions - Dietary Supplements. NCBI. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK216072/
  102. Weishardt. Naticol®, collagen peptides – Weishardt. Weishardt. www.weishardt.com/nutraceutical/naticol-collagen-peptides/
  103. William Danby F. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
  104. Zdzieblik D, et al. (2021). The Influence of Specific Bioactive Collagen Peptides on Knee Joint Discomfort in Young Physically Active Adults: A Randomized Controlled Trial. PubMed. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33562729/